Alternativa regler och vad du mer bör veta om spelet

De flesta som känner till blackjack, känner även till de vanliga reglerna för den klassiska versionen av blackjack. Men det finns många alternativa regler som avviker från standardreglerna, som kan hittas inom många olika varianter av spelet.

Låt oss inte gräva i det enskilda regler av de många varianterna här, istället är det bättre att uppmärksamma det faktum att sådana variationer av regler faktiskt existerar. I och med Sveriges beslut att slopa det svenska spelmonopolet, kommer fler än någonsin vilja testa på blackjack på nätet. Låt oss därför gå igenom följande;

Flera Splits

Vad gäller blackjack grundläggande strategi så brukar det röra sig om att splittra en hand med ett par, bara en gång. Ändå finns det vissa spel som gör att flera ”splits” kan göras. Så om du splittrar en hand, för att sedan få ut ett annat kort med samma värde, kan du dela den här handen en gång till. Vanligtvis, när du splittrar ess är du endast tillåten att dra ett kort, men även detta är inte fallet i vissa varianter. Det är också ibland så att du inte kan dubbla efter en split.

Dubble med 9, 10 eller 11

I vissa spelvarianter, är en dubbel endast tillgänglig när dina 2 första kort har ett visst antal poäng. Det kan också finnas begränsningar som gäller ”mjuka” händer, som är de som innehåller ett ess som räknas som 11.

Dealern måste ta kort på 17

En annan möjlig variant av regler är där dealern måste dra ytterligare ett kort om denne har 17. Om handen innehåller ett ess, är detta mindre fördelaktiga för spelaren. Med denna regel i spel, och om dealern får 17 (den hand som inte innehåller ett ess) eller givarens hand är värd 18 eller mer, då måste de båda två stanna.

6:5 utbetalning för Blackjack

Det finns vissa spel där utbetalningen för en blackjack är 6:5, i stället för 3:2. Detta innebär att du till slut kommer att vinna mindre pengar. Av denna anledning, skulle jag råda att undvika att spela spel där denna utdelning är i användning, eftersom det gynnar huset mer än en spelare.

Femkorts tricket (Fem-Kort Charlie)

I vissa spelvarianter, om spelaren drar fem kort utan att bli tjock, får de en 1:1 utbetalning. Denna utbetalning görs oberoende av värdet av sina kort, och är även betalas om dealerns hand är av högre värde än spelarna.

Undantag från regeln är när dealern får blackjack. I detta fall förlorar spelaren. Denna femkorts regel brukade att vara den standard som spelades tidigare, men numera finns det endast vissa varianter där denna regel används.