Sverige vs Danmark

Sweden vs DenmarkSåväl Sverige som Danmark drar till sig allt mer uppmärksamhet eftersom båda lagen har kvalificerat sig till årets VM i Ryssland. Om ett par veckor möts de båda grannländerna, och då får såväl spelarna som fansen en indikation på hur lagens form och förberedelser ser ut. Är du nyfiken på historien mellan de båda rivalerna? I så fall borde du spana in vår infografik, som går igenom såväl tidigare möten som oddsen inför VM i Ryssland.

Ingen blir nog förvånad över det faktum att Sverige har lång erfarenhet av turneringen. 1958 kom de blågula hjältarna till och med på andra plats, och 1950 och 1994 tog de hem en hedrande bronsmedalj. Det här är första gången sedan 2006 som svenskarna deltar i turneringen, efter två mindre framgångsrika kvalturneringar. På senare tid har flera stjärnspelare kommit med i laget, så många hoppas nog på att laget ska ge världen en överraskning och ta sig långt i turneringen. För tillfället har Sverige en FIFA-rankning på 23, så chanserna anses i allmänhet inte vara särskilt goda. Enligt aktuella Fotbolls-VM-odds 2018 är oddsen för att Sverige ska ta sig hela vägen till guld hela 101.00. Som tur är verkar det finnas en bättre chans att komma tvåa i grupp F, bakom favorittippade Tyskland, för där är oddsen nämligen 6.50.

Danmark har också rönt stora framgångar på senare tid, och är FIFA-rankade till plats 12. Det innebär att de till och med anses vara bättre än länder som England, Uruguay, Italien och Nederländerna. Trots framgångarna blir det här bara den femte gången som landet deltar i VM. Delvis beror det på att landet inte deltog i turneringens början, men också på att danskarna förlorat många kvalmatcher på senare tid. 1998 tog de sig dock ända till kvartsfinal, och många danskar hoppas utan tvekan på en upprepning av bravaden. Danmarks största succé i fotbollens värld var när de vann EM 1992, som spelades i Sverige. Tolv år senare, under EM i Portugal 2004, tog de sig till kvartsfinal.